PREVZEM TOPLIH OBROKOV

Spoštovani starši.

Na ravni občine je bilo dogovorjeno:

  • da Osnovna šola Loka pripravlja tople obroke za učence Osnovne šole Loka, Osnovne šole Mirana Jarca in Osnovne šole Dragatuš,
  • prevzem obroka je možen že danes v jedilnici Osnovne šole Loka od 12.30 do 13.00,
  • ustrezno posodo za enkratno uporabo dobite v šoli ob prevzemu.
  • Razvoz prehrane za tiste, ki sami ne morejo prevzeti obroka, ureja občina Črnomelj, izvaja pa Osnovna šola Milke Šobar  – Nataše. Dostava bo med 12.45 in 13.45. Bodite doma.

 

Vodstvo šole

 

Jedilnik 9.11- 13.11

 

 

 

Heckatlon za mlade: Shekaj mesto

Heckatlon za mlade: Shekaj mesto

Tudi čas med krompirjevimi počitnicami smo učenci in mentor podjetniškega krožka preživljali ustvarjalno. Z dvema skupinama po pet učencev smo se v četrtek 29. in v petek 30. oktobra udeležili Heckatlona za mlade, ki sta ga tudi tokrat skupaj organizirala Podjetniška inkubatorja Bela krajina in Kočevje.

Letošnja tema je bila Shekaj mesto. Glavni namen je bil udeležence vzpodbuditi k soustvarjanju rešitev, sooblikovanju novih idej in pomagati izboljšati življenje mladih v svojih mestih. Zaradi epidemioloških razmer v državi je heckatlon potekal na daljavo. Udeleženci so na začetku najprej poslušali uvodna predavanja različnih strokovnjakov iz področja javnega nastopanja in podjetništva, nato pa je sledilo delo po skupinah.

Ekipi naše šole sta vodila moderatojra Kristian Asani in Mojca Šikonja iz Podjetniškega inkubatorja Bela krajina. Učenci so z njuno pomočjo iskali rešitve in nove ideje za urejanje in nadaljnji razvoj območja Jurjevanske drage. Na takšen način smo hkrati pridobivali izkušnje, kako zasnovati različne ideje, jih predstaviti in se tudi potegovati za možnost njihove uresničitve. Ob zaključku heckatlona so predstavniki skupin svoje ideje predstavili strokovni komisiji, odgovarjali na vprašanja udeležencev ter se potegovali za privlačne nagrade.

V kategoriji belokranjskih šol sta naši ekipi osvojili prvo (oranžna ekipa v sestavi Daša, Ema, Bor Anton, Nejc in Žan Maks) in tretje mesto (črna ekipa v sestavi Jan, Jure, Bor, Luka in Vito). Na tem mestu se še enkrat zahvaljujemo Kristianu in Mojci, s katerima sicer v okviru podjetniškega krožka uspešno sodelujemo že kar nekaj časa. Nadejamo pa se, da nas v prihodnosti čaka še mnogo zanimivih skupnih izzivov in projektov.

mentor podjetniškega krožka

Darjan Grudnik

NOV UMETNIŠKI NAPIS »OŠ MIRANA JARCA ČRNOMELJ«

NOV UMETNIŠKI NAPIS »OŠ MIRANA JARCA ČRNOMELJ«

V sredo, 21. 10. 2020, sta ravnatelj naše šole, gospod Boris Mužar, in župan Občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek, svečano odkrila nov umetniški napis »OŠ Mirana Jarca Črnomelj«, ki bo tako od danes naprej krasil zelenico ob naši šoli.

Letošnje leto je posebno. Obeležujemo namreč 120-letnico rojstva Mirana Jarca, po katerem nosi šola tudi ime, zato je naša nova pridobitev še toliko bolj dragocena. Napis je izdelan iz različnih materialov in prav vsak del ima svoj pomen. Betonska podlaga simbolizira temelj, trdnost in moč. Kovinski del črk izraža odločnost, ostrino in pravila, ki se jih v šoli držimo. Črke, ki so prilepljene na podlago, pa so barvne in pisane. Simbolizirajo otroštvo, otroškost, igrivost in pisan značaj otrok. Nekatere izmed njih so še neizoblikovane, tako kot so na začetku tudi otroci, ki pa se tekom šolanja izoblikujejo v trdne osebnosti. Celoten izgled umetniškega napisa je zasnovala učiteljica Natalija Orlič. Črke je izdelalo podjetje Repromat, ki ga vodi gospa Janja Strugar Dukovčič, ostala dela pa sta opravila Kamnoseštvo Simonič in podjetje TGH.

Ravnatelj naše šole, gospod Boris Mužar, nas je ob tem dogodku nagovoril.

Veseli me, da kljub prisotnosti virusa COVID-19 izpolnjujemo bogat nabor kulturnih dogodkov, s katerimi obeležujemo 120-letnico rojstva Mirana Jarca.Tako smo z recitacijami aktivno sodelovali na literarnem sprehodu, bili gostitelji 39. slikarskega ekstempora mladih likovnikov Bele krajine, izdelali umetniški napis šole ter ga umestili v prostor, ki bo sčasoma postal “umetniški vrt” šole. V kratkem bomo v sodelovanju z JSKD Črnomelj, Knjižnico Črnomelj ter Občino Črnomelj izdali zbirko Jarčevih otroških pesmi. Konec leta izide tematsko obarvano glasilo šole, učenci pa so že oziroma bodo pesnika pobližje spoznavali še preko množice različnih dejavnosti. Šola s takimi dogodki izpolnjuje ne samo vzgojno-izobraževalno, ampak tudi svoje kulturno umetniško poslanstvo.

Tudi župan Občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek, je ob tem posebnem dogodku povedal nekaj besed.

Zelo sem vesel, da se na OŠ Mirana Jarca Črnomelj večkrat spomnite na našega rojaka Mirana Jarca, ki je bil velik vizionar. Zdi se mi, da je prav, da ga ponovno obudimo, beremo njegove pesmi in ga prepoznavamo na različne načine. Zelo sem ponosen na vašo šolo, ki uspešno deluje in sodeluje na številnih kulturnih in drugih področjih. Za to se zahvaljujem vsem zaposlenim in učencem ter vam želim veliko uspehov tudi v prihodnje.

 

REZULTATI TEKMOVANJA V ZNANJU O SLADKORNI BOLEZNI

Na petkovem 22. tekmovanju v znanju o sladkorni bolezni 2020 sta dva učenca dosegla bronasto priznanje in sicer:

  • Bor Rjavec iz 8.b razreda,
  • Nina Štrekelj iz 9.b razreda.

Bor se bo udeležil državnega tekmovanja.

Čestitam za dosežene rezultate!

                                                                           Mentorica

Vzgoja za internet: Izobraževalni spletni seminar za starše otrok od 1. do 6. razreda

Safe.si bo 20. oktobra ob 18. uri pripravil 60 minutni spletni seminar na temo varne uporabe interneta za starše otrok od 1. do 6. razreda. Sodelovala bosta Safe.si predavatelja Tjaša Jerman Kuželički in dr. Benjamin Lesjak. Na spletnem seminarju »Vzgoja za internet« želimo izpostaviti nekatere vidike in vplive uporabe novih tehnologij za potrebe pouka na daljavo, ki so pomembni za starše otrok od 1. do 6. razreda. Prav tako pa se bomo med predavanjem dotaknili tudi drugih aktualnih tem. Predstavili vam bomo nasvete za lažje shajanje z internetom – ogledali si bomo, kako se lahko z ustrezno zaščito in ustreznim vedenjem izognete spletnim tveganjem ter spoznali nekaj vzgojnih prijemov, ki jih lahko tudi sami uporabite v povezavi z otrokovo uporabo računalnika in drugih sodobnih tehnologij. Govorili bomo o neprimernih in škodljivih objavah, skrbi za zasebnost (tako lastno kot zasebnost drugih), uporabi programov za filtriranje vsebin in sledenje otrokom, prekomerni rabi tehnologije in medvrstniškemu nasilju na spletu. Spletni seminar, ki ga organiziramo, je drugi v seriji seminarjev za starše ob začetku šolskega leta 2020/2021. V mesecu septembru smo namreč že izvedli spletni seminar za starše otrok in dijakov od 7. razreda do konca srednje šole. Posnetek seminarja si lahko ogledate tukaj.Več informacij o dogodku: https://safe.si/novice/vzgoja-za-internet-izobrazevalni-spletni-seminar-o-varni-in-odgovorni-rabi-interneta-za

Dogodek je brezplačen, zaradi lažje organizacije spletnega predavanja pa se je treba na dogodek prijaviti.

Prijavite se na spletni seminar

Spoštovani starši,

v bližnji okolici je vedno več primerov okužbe s covid-19. Na šoli si močno prizadevamo, da bi šolski prostor čimbolj zaščitili pred tovrstno okužbo.

Prosimo vas, da otroke čim manj izpostavljate možnostim okužbe s covid-19 in jih v šolo pošiljate le zdrave.

Ravnatelj

Boris Mužar

Dostopnost