Skoči na glavno vsebino

Mega kviz

Slovenski knjižnično-muzejski MEGA kviz je moderna oblika knjižnično-informacijskega opismenjevanja. Organizacijsko in strokovno ga vodi Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo v sodelovanju s Sekcijo za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije in z Narodnim muzejem Slovenije.

Glavna cilja kviza sta spoznavanje kulturne dediščine in spodbujanje sodobnih pismenosti. Projekt poteka v šolskem letu, od oktobra do maja, učence k reševanju spodbujajo splošne in šolske knjižnice po Sloveniji. Kviz je primeren predvsem za učence drugega in tretjega triletja osnovne šole.

Vsak cikel kviza vsebuje pet sklopov. Posamezni sklop obsega vprašalnik (tudi v pdf obliki, primerni za tisk), obsežnejše gradivo o predstavljeni temi (»Vse o …«) in vrsto spodbud za nadaljnje raziskovanje (Radovednež) ter potepanje (Potepuh), opremljen pa je tudi s slikovnim in videogradivom in vrsto e-povezav.

Slovenska Narodna galerija letos praznuje stoletnico, zato bomo v letošnjem MEGA kvizu spoznavali njeno zgodovino, poslanstvo, umetnike in umetnine, ki jih hrani.

V letošnji cikel Mega kviza so uvrščeni naslednji vsebinski sklopi:

  1. 100 let Narodne galerije
  2. Svetovljanska slikarka
  3. Pesmi iz galerije
  4. Za umetnino
  5. Galerijski potep

 

 

Povezava na kviz:  https://www.megakviz.si/novice/

Dostopnost