Erasmus+

Predstavitev projekta
KA229 TASTE MY COUNTRY!

Partnerstvo štirih evropskih šol za kulturno izmenjavo in mobilnost učencev, ki ga bomo razvijali v šolskih letih 2019/20 in 2020/21.

Sodelujoče šole:

ITALIJA

(koordinatorica)

I.C FERRARI MARANELLO

 MARANELLO

 

 Nizozemska

 

Haarlemmermeer lyceum

Hoofddorp

Portugalska

 

Agrupamento de Escolas Gil Eane

Lagos

Slovenija

 

Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj

Črnomelj

 

Etape projekta:                                                                                                     Gostitelj:

DECEMBER 2019 »SAY CHEESE!« (RECI, SIR!)                                  ITALIJA

  1. November do 5. december 2019
  • podobnosti in razlike v lokalni proizvodnji sira
  • zgodovina, kultura in recepti z lokalnim sirom
  • razvoj digitalnih in jezikovnih kompetenc

 

MAREC 2020 »PGI & PDO« (ZGO in ZOP)                                          NIZOZEMSKA

  • temeljiteje poznavanje Evropske unije
  • analiza evropskih oznak na področju hrane, zlasti ZGO (Zaščitena geografska označba) in ZOP (Zaščitena označba porekla) npr. pogača (2012)

 

OKTOBER 2020 »TRADITION«  (TRADICIJA)                                      ITALIJA

  • ponovno odkrivanje tradicionalnih jedi, pripravljenih s pomočjo odraslih
  • stare zgodbe o hrani, ki so jih pripovedovale babice

MAREC 2021 FLOUR (MOKA)                                                               SLOVENIJA

  • podobnosti in razlike pri proizvodnji moke iz različnih žit
  • poznavanje sodobnih in starodavnih tehnik pridobivanja moke

 

MAJ 2021 »TASTY JOBS« (OKUSNI POKLICI)                                     PORTUGALSKA

  • odkrivanje številnih delovnih mest, povezanih s področjem prehrane
  • turistična promocija kulinarike našega mesta

 

Cilji:

  • Skupna tema hrana bo učencem omogočila neposreden stik z drugimi učenci iz ostalih evropskih držav. Lahko bodo spoznali lastno kulturno dediščino ter jo primerjali s kulturno dediščino ostalih držav.
  • Potovanja v tujino jim bodo ponudila priložnost, da razvijejo nove ideje in vzpostavijo dobre odnose z učenci in gostitelji v sodelujočih državah.
  • Vključeni bodo tudi učenci z učnimi težavami in učenci, ki so manj motivirani za redno šolsko delo.
  • Zaposleni bodo imeli med drugim na izmenjavah priložnost opazovati in spoznati različne šolske sisteme.

 

Dejavnosti:

  • V šolskih letih 2019/20 in 2020/21 bodo vsi učenci naše šole vključeni v skupna evropska vprašanja in v teme, ki so povezane s hrano.
  • Praktične dejavnosti:
  • obisk lokalnih proizvajalcev hrane;
  • ustvarjanje angleške knjige receptov;
  • fotografiranje po mestu;
  • priprava tradicionalnih jedi (medgeneracijsko sodelovanje).
  • Pet izmenjav ( 2 učitelja in 6 učencev), vsaka 6 dni in 5 noči, med katerimi se bodo srečevali predstavniki vsake od štirih partnerskih šol.
  • Skupne dejavnosti na evropski platformi eTwinning za izboljšanje digitalnih kompetenc in ustvarjalnosti učencev.

 

Dostopnost