Skoči na glavno vsebino

Rastem s knjigo je nacionalni projekt za spodbujanje bralne kulture in dvig bralne pismenosti pri učencih.

Cilji nacionalnega projekta »Rastem s knjigo« so

  • spodbujati dostopnost kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, 
  • promovirati vrhunske domače ustvarjalce mladinskega leposlovja,
  • spodbujati bralno motivacijo šolarjev in njihov obisk splošnih knjižnic,
  • motivirati založnike za večje vključevanje sodobnih slovenskih piscev v založniške programe za mladino ter povečevanje deleža izdanega izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja.

Kako poteka projekt

Projekt »Rastem s knjigo« pripravljamo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje, Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana (MKL), Zavodom RS za šolstvo, Združenjem splošnih knjižnic, Sekcijo šolskih knjižnic pri ZBDS in Društvom slovenskih pisateljev.

V šolskem letu 2023/2024 poteka projekt »Rastem s knjigo OŠ« za sedmošolce že osemnajstič (18), projekt »Rastem s knjigo SŠ« za dijake prvih letnikov pa štirinajstič (14).

Učenci 7. razreda so v okviru projekta obiskali Knjižnico Črnomelj: 7. a in 7. c v ponedeljek, 20. novembra, 7. b pa v ponedeljek, 4. decembra 2023. Tam nam je knjižničarka predstavila pomen splošne knjižnice, nam razložila, kako poteka nabava knjig, knjižnični red, nas poučila o pomenu branja leposlovnih knjig ter nas popeljala po oddelkih knjižnice. Za osnovnošolce je bila izbrana knjiga avtorice Irene Androjna Modri otok z naslovno ilustracijo Eve Mlinar. Zato nam je knjižničarka predstavila obe avtorici, vsak sedmošolec pa je iz knjižnice odšel s svojim izvodom knjige.

(Skupno 209 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost