Skoči na glavno vsebino

Bodi svetel, čist kot sonce,

kot potoček bister bodi,

zdrav kot zemlja v zore svitu …

srečen, srečen boš povsodi!

(M. Jarc)

 

V ponedeljek, 14. 12. 2020, ob 13.00 uri je bil v naši šolski knjižnici svečani dogodek ob izidu pesniške zbirke Mirana Jarca z naslovom »Zlati smehljaji: pesmi za otroke«. Spremno besedo »Vse hoteti, vse imeti, to pomeni res živeti!« je napisala Helena Vukšinič, ki je pesniško zbirko tudi jezikovno pregledala. Ilustracije so prispevali naši učenci pod mentorstvom učiteljic. Knjigo je likovno uredila Natalija Orlič, oblikovala pa jo je Teja Svetelšek. Zbirko so založili in izdali Osnovna šola Mirana Jarca Črnomelj, JSKD, Območna izpostava Črnomelj in Knjižnica Črnomelj. Izdajo je finančno podprla Občina Črnomelj.

Svečanosti so se udeležili župan, g. Andrej Kavšek, direktorica Knjižnice Črnomelj, ga. Anja Panjan Trgovčić, vodja Območne izpostave JSKD, ga. Helena Vukšinič, in naš ravnatelj, g. Boris Mužar.

V uvodnem nagovoru ravnatelj ni mogel skriti navdušenja ob izidu pesniške zbirke Mirana Jarca, s katerim dopolnjujemo bogat nabor kulturnih dogodkov v sklopu prireditev ob 120-letnici pesnikovega rojstva. Ponosen je, da so v knjigo vključeni tudi izdelki naših učencev.

Direktorica knjižnice je povedala, da so pri nastanku zbirke sodelovali s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto. Izidu knjige pripisuje velik pomen, dodano vrednost pa ji dajejo ilustracije učencev.

Vodja območne izpostave JSKD je povedala, da pesnik svojih otroških pesmi nikoli ni izdal v samostojni zbirki, ampak jih je objavljal le v periodičnem tisku. V nadaljevanju je predstavila tematiko zbranih pesmi. Pesniška zbirka je zato pomembna pridobitev. Tudi v prihodnje si želi soustvarjanja pri podobnih projektih.

Na koncu je župan povedal, da si želi sodelovanja s šolo tudi v bodoče. Všeč mu je kreativnost otrok in celoten sklop prireditev v počastitev obletnice rojstva Mirana Jarca. Na koncu je čestital vsem, ki so sodelovali pri izidu pesniške zbirke, s katero lahko spoznamo manj znanega, na trenutke celo igrivega pesnika.

(Skupno 378 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost