Skoči na glavno vsebino

V petek in v soboto, 7. in 8. 10. 2022, smo na šoli v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Bela krajina organizirali prvi Heckatlon za mlade. Naslov izziva je bil tokrat Izberi čisto prihodnost. Udeležilo se ga je 26 učencev iz 8. razreda, ki so bili razdeljeni v 5 skupin. Njihova naloga je bila, da na podlagi problematike komunalnih odpadkov, ki pestijo Občino in Komunalo Črnomelj, razvijejo svoje podjetniške ideje, s katerimi bi to področje uredili.

Za pridobivanje idej, izdelavo podjetniških osnutkov, pa tudi spoznavanje podjetniških izkušenj so poskrbeli zunanji mentorji in gosti, ki so predstavili svoja področja. Predvsem gre zahvala mentorjem iz Podjetniškega inkubatorja Bela krajina oziroma njihovim mentorjem Darjanu Zlobcu, Mojci Šikonja in Ani Granda Jakše, ki so cel vikend skrbeli, da so ideje udeležencev dobivale konkretne podobe, Mojca Šikonja pa je bila tudi v vlogi soorganizatorke dogodka. Iz Komunale Črnomelj nas je v petek obiskal njihov direktor gospod Samo Kavčič, ki nam je s svojim predavanjem iz prve roke predstavil problematiko komunalnih odpadkov v Občini. Svojo podjetniško idejo sta v petek predstavila Tomaž Hren in Marko Vrdoljak iz podjetja Reusable technologies. V soboto pa nas je obiskal podjetniški mentor Matija Goljar, ki je udeležencem predstavil zanimive podjetniške zgodbe, animiral pa jih je z interaktivno igro.

Da bi udeleženci pridobili čim več informacij o problematiki komunalnih odpadkov, je bilo izvedeno tudi terensko delo, med katerim so udeleženci anketirali mimoidoče po Črnomlju. Pomemben del Heckatlona pa je bila izdelava predstavitev podjetniških idej posamezne skupine. Več napotkov, kako izdelati uspešno predstavitev, je podal Darjan Zlobec.

Ob zaključku ustvarjalnega podjetniškega vikenda je sledila predstavitev poslovnih idej pred komisijo, ki so jo sestavljali Sanja Hadjur, Matija Goljar, Kristijan Asani in Robert Klobučar. Le ti so izbirali najboljšo poslovno idejo in najboljšo predstavitev ideje. Nagovoru našega ravnatelja, gospoda Borisa Mužarja in Andreja Kavška, župana Občine Črnomelj, je sledila podelitev nagrad. Prvo nagrado za najboljšo poslovno idejo je prejela ideja za Second toy – izdelava tekstilnih igrač in odpadnega tekstila, ki so jo predstavili Jagoš, Ana, Maks, Rok, Anel in Mark. Nagrado za najboljšo predstavitev pa je prejela ideja IPAVA second shop, kjer je skupina učenk in učencev prav tako reševala problem tekstilnih odpadkov. To skupino so sestavljali Iza, Amanda, Pia, Aljaž in Vito.

Heckatlon za mlade je potekal v okviru javnega poziva JP Mladi 2022/2023, ki ga je omogočila javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije. Namenjen je spodbujanju ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi.

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost