Skoči na glavno vsebino

Z učenci od 7. do 9. razreda, ki se učijo na naši šoli nemščino kot izbirni predmet, smo se v petek, 14. 4. 2023, odpravili v Salzburg, da smo preizkusili svoje znanje nemščine ter spoznavali deželo in znamenitosti mesta.

Najprej smo si ogledali rudnik soli.  Dobili smo rudarske obleke in se z vlakcem odpravili v notranjost rudnika. Tam smo si ogledali zgodovino, način pridobivanja soli in razvoj samega rudnika. V rudniku je bilo več lesenih toboganov, kjer smo se z vsem navdušenjem spuščali po njih. Iz rudnika smo se odpravili v sam Salzburg in si tam ogledali znamenitosti (Kapitelplatz, katedralo na Domplatz, Mozartov spomenik, Mozartovo rojstno hišo in drugo). Sprehodili smo se po Getreidegasse, najbolj znani uličici, ki je od leta 1996 tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Zanimiva je tudi zato, ker nad trgovinami visijo železni izveski, ki so nekoč zaradi nepismenosti prikazovali njihove izdelke. Skoraj za vsako trgovino in kavarno se skrivata zgodba in tradicija. Tako smo lahko v trgovini Fürst kupili izvirne srebrno-modre mozartove kroglice, ki jih izdeluje izumiteljev pravnuk.

Nazadnje smo obiskali Haus der Natur, naravoslovni in tehnični muzej, ki obiskovalcem ponuja na več kot 80 razstavnih salonih prikaz najrazličnejših področjih žive in nežive narave. Zanimiva je bila dvorana dinozavrov, vesoljska dvorana, razstava ledene dobe, razstava čudovitih kristalov, akvarij, živalski vrt s plazilci ter razstava različnih vretenčarjev, metuljev, hroščev in drugih skupin živali in rastlin v zvezni deželi Salzburg in sosednjih regijah.

V Črnomelj smo se vrnili polni lepih vtisov, znanj in spoznanj. Ob gledanju fotografij in okušanju mozartovih kroglic se nam bo na obrazu vedno narisal nasmeh, saj se bomo spomnili, kako čudovito smo se imeli.

Alexandra Kočevar, učiteljica nemščine

 

(Skupno 200 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost