Skoči na glavno vsebino

Na naši šoli smo 32. dneve evropske kulturne dediščine obeležili s številnimi dejavnostmi, ki so bile vsebinsko vezane na bogato zapuščino naših pesnikov in pisateljev Mirana Jarca in Otona Župančiča. Izvedene so bile v okviru kulturnih dni, v katere so bili vključeni vsi učenci naše šole.

Naši najmlajši učenci, ki so pred dobrim mesecem prvič prestopili šolski prag, so s pomočjo svojih učiteljic brali, recitirali, peli in gibalno ustvarjali ob pesmih Otona Župančiča. Nekaj pesmi so tudi ilustrirali in jih speli v knjigo.

Učenci drugega razreda so spoznavali dediščino mesta Črnomelj. V razredu so prisluhnili legendi Kako je Črnomelj dobil ime in si ogledali različne posnetke, fotografije mesta in življenja ljudi nekoč. Potem so se odpravili v staro mestno jedro. Ogledali so si Mestno muzejsko zbirko Črnomelj, kjer so izvedeli veliko zanimivega o življenju naših prednikov in o nastanku Črnomlja. Obiskali so tudi Zakladnico, kjer so si ogledali film o nastanku gradu in se za nekaj časa spremenili v viteze. Vsa doživetja so učenci po prihodu v šolo izrazili še z ilustracijami.

Tretješolci so obiskali spominsko hišo pesnika in pisatelja Otona Župančiča v Vinici, kjer jim je kustosinja pripovedovala o njegovem življenju in umetniškem ustvarjanju. V delavnici so na zanimiv način prebrali in dopolnili nekaj Župančičevih pesmi. Med potjo so se ustavili še v Adlešičih, kjer jim je gospa Nada Cvitkovič predstavila, kako se je nekoč izdelovalo laneno blago in belokranjske pisanice.

Tudi na kulturnem dnevu četrtošolcev je bilo zanimivo. Posvetili so ga Miranu Jarcu. Obiskala jih je knjižničarka Breda iz Knjižnice Črnomelj in jim predstavila kamišibaj. Ustvarjanja so se lotili tudi sami. Vsak učenec je narisal svoj kamišibaj na izbrano pesem Mirana Jarca iz zbirke Zlati smehljaji. Za nekatere je bilo to prvo srečanje s kamišibajem.

Na Otonovo pustolovščino, na kateri ne manjka njegovih nam vsem dobro poznanih ugank in drugih zanimivosti, so se hoteli odpraviti petošolci. A žal so morali zaradi narasle reke Lahinje dogodek odpovedati in ga prestaviti v mesec oktober.

Šestošolci so raziskovali skrivnosti domačega kraja. V šoli so si na mobilne telefone naložili aplikacijo CŠOD Misija, nato pa jih je ta vodila po Črnomlju. Pred kulturno in zgodovinsko pomembnimi točkami v mestu so se pojavili balončki, ki so jih lahko aktivirali šele na sami lokaciji. Po prebranem ali slišanem besedilu so reševali zastavljene naloge in zbirali točke. Zadostno število točk jih je nagradilo z virtualno značko – črnomaljsko presto. Med spoznavanjem mesta so se ustavili v Mestni muzejski zbirki Črnomelj in v Zakladnici pod gradom, kjer sta jim vodička Sonja in zgodovinar Janez pokazala in povedala veliko zanimivega o mestu in Beli krajini.

Učenci 7. razredov so kulturni dan posvetili obema našima pesnikoma. Prehodili so del Župančičeve učne poti. Na poti so izvedeli nekaj zanimivosti o njunih življenjih in recitirali njune pesmi. Razredničarke so zanje pripravile prijetno presenečenje, saj so tudi same recitirale pesem. Uživali so še v reševanju kviza in pohod zaključili z ogledom Župančičeve spominske hiše.

V številnih delavnicah, ki so potekali na šoli, so ustvarjali učenci osmih in devetih razredov. Tisti, ki radi likovno ustvarjajo, so risali Jarčeve portrete. V literarni delavnici so učenci pisali konse, v tehnični pa so delali silhuete iz lesa. Učenci, ki radi delajo z računalniki, so delali animacije in kvize o Miranu Jarcu, tisti, ki so dobri pevci, pa so peli uglasbene Jarčeve pesmi. Šesta delavnica je spremljala ostale delavnice ter s fotoaparati beležila njihovo delo, na koncu pa je nastal o dnevu krajši filmček. Dan so osmošolci in devetošolci zaključili v mali telovadnici, kjer so poročali in pokazali, kaj so tisti dan ustvarjali in se naučili.

Dediščina je naše bogastvo. Na šoli se zavedamo, da je ohranjanje le-te izrednega pomena, zato se bomo tudi v bodoče vključevali v tovrstne aktivnosti.

(Skupno 215 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost