Skoči na glavno vsebino

 

Društvo Bralna značka letos praznuje zavidljiv jubilej, saj že 60 let spodbuja mladino k branju.

Začetki bralne značke segajo v leto 1961 na Koroško, kjer so 22. maja na Prevaljah mladim bralcem podelili takrat imenovano Prežihovo značko. Pobudnika branja za bralno značko sta bila koroški pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor slovenskega jezika na prevaljski osnovni šoli Stanko Kotnik.

Gibanje je preraslo v vseslovensko, sega pa tudi v zamejstvo. Belokranjski osnovnošolci so tekmovali za Župančičevo bralno značko. Danes v branju ne tekmujejo le osnovnošolci, ampak tudi otroci v vrtcih, srednješolci in odrasli. Tako za raznovrstne bralne značke bere vsako leto več kot 140.000 ljubiteljev branja vseh generacij.

Ob zavidljivem jubileju bralnega gibanja je Pošta Slovenije izdala razglednično dopisnico z ilustracijami Marjana Mančka in priložnostni poštni žig.

Voščilo si zaslužijo tudi vsi naši učenci, ki so letos osvojili bralno značko, še posebej pa 10 zlatih bralcev, ki so bili zvesti bralni znački vseh devet let.

“Veliko malih stvari obstaja, ki povzročijo, da tvoj svet raste. Ljubezen do knjig je najboljša izmed njih.” – Jacqueline Kennedy

 

(Skupno 130 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost