Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 9. 4. 2018, je v Državnem zboru RS potekalo zasedanje 28. nacionalnega otroškega parlamenta z osrednjo temo Šolstvo in šolski sistem. Med mladimi parlamentarci iz vse Slovenije je bil med predstavniki iz Dolenjske in Bele krajine tudi naš Jakob Kavšek.

Pozdravila sta jih dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora in predsednik Slovenije Borut Pahor. Prisluhnili so jim tudi nekateri drugi politiki, med njimi premier dr. Miro Cerar in ministrica za izobraževanje dr. Maja Makovec Brenčič.

Mladi parlamentarci iz vse Slovenije so znotraj te teme razpravljali o 4 podtemah: odnosi v šoli, učne vsebine, metode in načini poučevanja/učenja ter šola za življenje. Mlade je zanimalo marsikaj, na primer zakaj je bilo potrebno nacionalno preverjanje znanja uvesti že v tretje razrede in zakaj so dosežki pri NPZ v 9. razredu ocenjeni. Pa tudi, ali bodo učitelji imeli več svobode in avtonomije pri svojem delu, ali bodo šolske torbe nekoč lažje in ali bodo v šoli uravnovesili pouk v naravi in pouk s pomočjo tehnologije. Predlagali so, da bi učitelji poleg znanja ocenjevali tudi trud. Želijo si več praktičnih veščin in informacij o različnih poklicih pa tudi vsebine, ki sedaj nimajo prav veliko mesta v učnem načrtu. Izpostavili so denimo nudenje prve pomoči, begunsko krizo…

In ker si želijo, da bi bila šola v prihodnje še boljša, bo tudi prihodnje leto tema otroškega parlamenta Šola in šolski sistem. Tako bodo lahko preverili, ali so jih pristojni slišali.

(Skupno 222 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost