Skoči na glavno vsebino
Otroški parlament

Otroški parlament

Marec je tradicionalno namenjen srečanju otroških parlamentov. V ponedeljek, 4. marca 2024, sta učenki Vita Cimerman in Julija Šterbenc sodelovali na občinskem šolskem parlamentu, ki je potekal v sejni sobi Občine Črnomelj. Učenci šol iz črnomaljske občine so razpravljali o letošnji temi Duševno zdravje otrok in mladostnikov. Obe učenki sta pogumno sodelovali v razpravi.

V četrtek, 14. marca 2024, je na OŠ Grm Novo mesto potekal 34. regijski otroški parlament. Našo šolo je zastopala Vita Cimerman. Učenci  so se v štirih skupinah pogovarjali o različnih temah povezanih z duševnim zdravjem in nato sodelovali v razpravi. Določili so deset delegatov za nacionalni otroški parlament.

 

 

 

 

 

PODELITEV PRIZNANJ NA PRIREDITVI CIVILNE ZAŠČITE

PODELITEV PRIZNANJ NA PRIREDITVI CIVILNE ZAŠČITE

V Gasilnem domu Črnomelj  je potekala prireditev podelitve priznanj Civilne zaščite. Učenci OŠ Mirana Jarca so kot vsako leto poskrbeli za kulturni program. Nastopili so Anika Bilrkelbach s pesmijo Čuk na palici, folklorniki s pesmijo Zeleni Jure in plesna skupina. Po mnenju organizatorja prireditve so bili nastopi naših učencev res nekaj posebnega in so navdušili vse zbrane.

Mentorice: Katja Kocjan Plut, Eva Starašinič in Lina Zupančič

Prijave v srednje šole in prenos prijavnice

Prijave v srednje šole in prenos prijavnice

Obveščamo vas, da smo prijavnice na izbrane srednje šole večinoma oddali. Upamo, da je izbira prava in predvsem, da se bodo na izbranih srednji šolah učenci dobro počutili.

V primeru, da bi bila v izbranem srednješolskem programu omejitev vpisa, ali pa bi si učenec glede izbire programa premislil, je PRENOS PRIJAVNICE na drugo šolo možen:

  • z izpolnitvijo obrazca
  • s posredovanjem podpisanega obrazca na e-naslov svetovalnega delavca SŠ
  • samo v času od 8. 4. do 23. 4. 2024

Vse dobro!

TEHNIŠKI DAN, 6. in 7. razred

V petek, 29. 3. 2024, bodo imeli učenci 6. in 7. razreda tehniški dan; Eko dan.

V šolo pridejo ob 9.30. Po malici bodo začeli z aktivnostmi v šoli, nato pa se bodo udeležili dogodka (potekal bo na parkirišču pred občino Črnomelj)  KK JE FEJST ZERO WASTE z eko delavnicami, ki ga organizirajo dijaki in učitelji SŠ Črnomelj v sodelovanju z zunanjimi partnerji.

Tehniški dan bo trajal do 14.00. Kosil ta dan ne bo.

KULTURNI DAN SEDMOŠOLCEV V RUDOLFOVEM

KULTURNI DAN SEDMOŠOLCEV V RUDOLFOVEM

V petek, 15. 3. 2024, smo imeli sedmošolci naše šole kulturni dan. Odpravili smo se v Novo mesto, kjer smo si v Kulturnem centru Janeza Trdine ogledali mistično gledališko predstavo Gorjanci. V njej so bila predstavljena izbrana poglavja iz Trdinove knjige Bajke in povesti o Gorjancih. Igralke so nas z igro, pripovedjo, petjem in vizualno podobo popeljale v čaroben gozd na Gorjancih, poraščen z zeleno praprotjo.

Po predstavi smo imeli tudi možnost na hitro poklepetati z igralkami, ki so nam zaupale, kako se spopadajo s tremo pred nastopi ter nam namenile nekaj prijaznih besed.

Po malici nas je pred centrom že čakala vodička, ki nas je popeljala po ogledu mesta. Ustavili smo se pri Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, pot nadaljevali do znamenite novomeške Kapiteljske cerkve sv. Nikolaja, kjer smo imeli možnost vstopiti v samo kripto oz. grobnico. Sprehod smo sklenili na novomeškem Glavnem trgu in se po Kandijskem mostu odpravili proti avtobusu.

Navdušeni nad predstavo in pridobljenim novim znanjem z ogleda Novega mesta smo se vrnili domov.

Kuharski krožek

Kuharski krožek

Novembra se je na šoli začel kuharski krožek Postani kuhar/kuharica, ki je trajal vse do marca. Učenci 7. razredov A, B in C so se pod vodstvom mentorice Silvije podali na potovanje po različnih kulinaričnih tradicijah sveta. Svetovna kuhinja je bila temelj njihovega raziskovanja, ki se je prepletala s spoznavanjem različnih kuharskih tehnik.

Od tradicionalnih slovenskih jedi, kot so štajerska kisla juha, presna prekmurska gibanica in ajdovi ravioli s smetano, pa vse do eksplozivnih mehiških okusov s piščančjimi tacosi, kokosovimi in ananasovimi palačinkami.

Vsaka destinacija na njihovi kulinarični poti je ponudila nove izzive in priložnosti za učenje. Pred prazniki so se učenci preizkusili v pripravi japonskih piškotkov za srečo in bogati juhi ramen, ter odkrivali skrivnosti priprave prave italijanske pice margarite, tiramisuja in italijanske solate.

Ameriški del potovanja jih je popeljal v svet klasičnih okusov, kot so hamburgerji, pečen krompirček in puhaste ameriške palačinke. Francosko kuhinjo so spoznavali ob hrustljavi bageti, francoskih rogljičkih in dišečem Ratatouilleju.

Grška kuhinja jih je navdušila s svojo preprostostjo in svežino, ki sta se odražali v pripravi klasične grške solate in slastne Bougatse, medtem ko so za konec uživali v balkanskih čevapčičih, sirovem bureku oziroma sirnici ter osvežilni šopski solati.

Dostopnost