Skoči na glavno vsebino

UDELEŽBA NA DOGODKU OB DNEVU SAJENJA MEDOVITIH RASTLIN

Podjetje Avto Krka in Rotary Klubi Slovenije so podprli projekt Dan sajenja medovitih rastlin, ki se letos osredotoča na divje opraševalce. K sodelovanju so povabili 30 osnovnih šol, med drugim tudi OŠ Mirana Jarca Črnomelj.
V četrtek, 23. 3. 2023, smo se udeležili poučne izobraževalne delavnice o divjih opraševalcih in prevzeli domovanje za divje opraševalce ter medoviti grm. Učili – hotel za žuželke in grm bosta umeščeni v šolski vrt z namenom ozaveščanja mladih o pomembnosti divjih opraševalcev in medovitih rastlin.

 

 

KULTURNI DAN 8. RAZREDA

Učenci 8. razreda bodo imeli v četrtek, 30. 3. 2023, kulturni dan. Najprej bodo obiskali OŠ Brihtna glava na Radovici, nato pa še Hišo dobro in Vinsko klet v Metliki.

Učenci pridejo v šolo ob 8.20. Najprej bodo imeli malico. Proti Radovici se bodo odpeljali ob 8.45. Vrnili se bodo predvidoma ob 12.40. uri, ko bodo šli prijavljeni lahko na kosilo.

KULTURNI DAN 3. RAZREDA

Učenci 3. razreda bodo imeli v torek, 28. 3. 2023, kulturni dan. V Zavodu Novo mesto si bodo ogledali glasbeno pravljico LEPOTICA IN ZVER. Sledil bo voden ogled starega mestnega jedra.

Učenci se bodo pred šolo zbrali ob 7.50. Proti Novemu mestu se bodo odpeljali ob 8.00, malico pa bodo vzeli s seboj. Vrnili se bodo predvidoma med 12.45 in 12.55, ko bodo šli prijavljeni na kosilo in v OPB.

TD – Srednji vek

TD – Srednji vek

V torek, 7. 3. 2023, so imeli učenci 7. razredov tehniški dan. Tema dneva je bila srednji vek.

Učenci so v muzeju doživeli zgodovinski pogled na srednji vek. V šoli pa so se preizkusili v dveh delavnicah. V eni so se učenci seznanili s prehrano v srednjem veku in pripravili močnikovo juho, mlečni močnik in kruhke z orehi. V drugi pa so iz lesa izdelali mačeto. Učenci so bili ob sproščenem druženju zelo dejavni.

Tekmovanje POPRI

Tekmovanje POPRI

Pretekli četrtek, 9. 3. 2023, je  v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu potekal regijski predizbor tekmovanja POPRI. Iz naše šole so se ga udeležili Anel, Rok, Maks, Jagoš in Mark, ki so predstavili svojo podjetniško idejo Second toy. Gre za skupino izdelkov, ki je namenjena vsem, ki imajo radi igrače. Le te so narejene iz recikliranega tekstila in tekstilnih izdelkov, namenjenih sekundarni uporabi oziroma reciklaži.

Letos se je na tekmovanje prijavilo 37 ekip v treh različnih kategorijah. Iz prispelih predlogov je strokovna komisija izbrala po 12 najboljših projektov v vsaki kategoriji. Med izbranimi v kategoriji osnovnošolcev je bila tudi ekipa naše šole. Svoj izdelek so predstavili v 5 minutnem pitchu kratke in navdihujoče startupovske predstavitve, sledilo pa je še 5 minutno odgovarjanje na vprašanja strokovne komisije.

Tekmovanje POPRI organizira Primorski tehnološki park v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javno agencijo, Slovenskim podjetniškim skladom, Uradom vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Uradom za intelektualno lastnino, Mestno občino Nova Gorica, Občino Šempeter-Vrtojba ter v sodelovanju z regijskimi partnerji.

Več o dogodku si lahko preberete na povezavi: https://www.rc-nm.si/popri-2023-regijsko-podjetnisko-tekmovanje-jv-slovenija/

Prispevek iz dogodka pa si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=k7dElslfb7E&t=28s

Darjan Grudnik, mentor podjetniškega krožka

 

Dostopnost