Skoči na glavno vsebino
EKO – dan sedmošolcev

EKO – dan sedmošolcev

Sedmošolci so imeli tehniški dan v kombinaciji z dogodkom Srednje šole  KK JE FEJST ZERRO WASTE, v petek, 29.3. 2024.

Ker se je vse skupaj dogajalo malo pozneje, smo začeli dan z malico. Aktivnosti po oddelčnih skupnostih so potekale različno. Eni smo izdelovali iz odpadlih bombažnih majic kolebnice, drugi pa čistili učilnice in urejali plakate.

Drugi del EKO dneva je potekal pred gradom, kjer nas je dijakinja vodila po prostoru z različnimi delavnicami. Učencem je bila najbolj všeč delavnica, kjer so lahko ustvarjali z naravnimi barvami ter jedli palačinke.

Namen dogodka je okoljsko ozaveščati prebivalce Bele krajine, saj je v zadnjih letih zaznati poslabšanje stanja okolja tudi z vidika odvrženih odpadkov. Kot cilj si zastavljamo opuščanje odpadkov, zato ne gre zgolj za ločeno zbiranje in recikliranje, pač pa za nenehno iskanje načinov učinkovite rabe virov. Bistveni so ukrepi preprečevanja, ki znižujejo tako količine kot vsebnost nevarnih snovi v odpadkih. Sledi iskanje možnosti ponovne uporabe, šele nato ločeno zbiranje, recikliranje.

Aktiv 7. razreda

KULTURNI DAN SEDMOŠOLCEV V RUDOLFOVEM

KULTURNI DAN SEDMOŠOLCEV V RUDOLFOVEM

V petek, 15. 3. 2024, smo imeli sedmošolci naše šole kulturni dan. Odpravili smo se v Novo mesto, kjer smo si v Kulturnem centru Janeza Trdine ogledali mistično gledališko predstavo Gorjanci. V njej so bila predstavljena izbrana poglavja iz Trdinove knjige Bajke in povesti o Gorjancih. Igralke so nas z igro, pripovedjo, petjem in vizualno podobo popeljale v čaroben gozd na Gorjancih, poraščen z zeleno praprotjo.

Po predstavi smo imeli tudi možnost na hitro poklepetati z igralkami, ki so nam zaupale, kako se spopadajo s tremo pred nastopi ter nam namenile nekaj prijaznih besed.

Po malici nas je pred centrom že čakala vodička, ki nas je popeljala po ogledu mesta. Ustavili smo se pri Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, pot nadaljevali do znamenite novomeške Kapiteljske cerkve sv. Nikolaja, kjer smo imeli možnost vstopiti v samo kripto oz. grobnico. Sprehod smo sklenili na novomeškem Glavnem trgu in se po Kandijskem mostu odpravili proti avtobusu.

Navdušeni nad predstavo in pridobljenim novim znanjem z ogleda Novega mesta smo se vrnili domov.

Tekmovanje POPRI 2024

Tekmovanje POPRI 2024

Tudi v letošnjem letu na šoli poteka podjetniški krožek. V okviru le tega smo izvedli številne dejavnosti, katerih glavni namen je bil predvsem priprava avtentičnih poslovnih idej, s katerimi smo se prijavili na tekmovanje POPRI. Gre za tekmovanje v podjetniških idejah mladih, ki ga vsako leto organizira Primorski tehnološki park. Letos smo prijavili dve poslovni ideji. Prva je bila aplikacija Easy study, druga pa Super čili Belokranjček. V konkurenci 20 ekip, ki so se prijavile na regijski predizbor iz osnovnošolske konkurence v JV regiji, je bila v polfinale tekmovanja, ki je potekalo prejšnjo sredo, 6. 3. na Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu, na podlagi ocene poslovnega načrta, ki ga je pregledala strokovna komisija, izbrana ideja Super Čili Belokranjček. Tekmovalci Ožbej, Liam, Mark in Džemil so pripravili 5 minutno predstavitev svojega produkta, nato so še 5 minut odgovarjali na vprašanja strokovne komisije. Zagotovo so s tem pridobili novo izkušnjo, ki jim bo dala zagon za nadaljnjo delo na tem področju.

Aktivnosti nam je omogočila javna agencija SPIRIT Slovenija s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Darjan Grudnik, mentor podjetniškega krožka

FINALE ŠOLSKEGA TEKMOVANJA V LOKOSTRELSTVU

FINALE ŠOLSKEGA TEKMOVANJA V LOKOSTRELSTVU

V soboto, 9.3.2024, je v Šentjurju potekalo finale državnega prvenstva v lokostrelstvu za osnovne in srednje šole. Izjemno uspešni so bili učenci, ki so zastopali našo šolo.

Maj Butala je postal državni šolski prvak v kategoriji goli lok.

Vito Dukovčić je osvojil drugo mesto v kategoriji ukrivljeni lok.

Našo šolo so zastopali še Liam Grabrijan Štefanc, Urška Hribernik in Ana Vidervol.

Učence sta na tekmovanju spremljala njihova trenerja Bogdan Sopčič in Liljana Zvonka Grahek.

Iskrene čestitke tekmovalcem.

POLFINALE DRŽAVNEGA TEKMOVANJA V KOŠARKI

POLFINALE DRŽAVNEGA TEKMOVANJA V KOŠARKI

V sredo, 6. 3. 2024, smo se skupaj z navijači odpravili na težko pričakovano polfinale košarkarskega državnega prvenstva v Ljubljano. Čeprav smo igrali zelo dobro, so se nam v končnici vseeno zatresle roke in smo nesrečno izgubili. Da smo bili zelo blizu pove tudi dejstvo, da smo izgubili šele po podaljšku košarkarske igre.

Novo priložnost bomo iskali v novem tekmovanju 3 na 3.

Mentorica: Urška Petric

Naravoslovni dan devetega razreda

Naravoslovni dan devetega razreda

Učenci devetega razreda so imeli v četrtek, 22. 2. 2024, naravoslovni dan na Kmetijski šoli Grm in Biotehniški gimnaziji v Novem mestu. Najprej smo imeli predstavitev programov šole. Nato sta nas prijazni dijakinji četrtega letnika odpeljali v učilnice, kjer smo delali v različnih delavnicah: kloniranje bakterij z različnih površin, opazovanje mikroorganizmov v aktivnem blatu in tankoplastna kromatografija fotosinteznih barvil. Preživeli smo zanimiv in poučen dan.

Dostopnost