Skoči na glavno vsebino

Učenci naše šole so v okviru kulturnih dni obeležili 33. dneve evropske kulturne dediščine z naslovom Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici. Z različnimi delavnicami, ogledi, predstavitvami in zgodbami so spoznavali bogato kulturno dediščino Bele krajine.

Učenci 2. razredov so izvedli kulturni dan z naslovom Od mlina do prest. Sprehodili so se do Mestne muzejske zbirke Črnomelj, kjer jim je zgodovinar g. Janez Weiss na zanimiv način predstavil življenje in delo mlinarjev. Prisluhnili so tudi legendi o mlinu, po katerem je Črnomelj dobil ime. Ugotovili so, da je bilo delo mlinarja težko, a hkrati za življenje zelo pomembno. V šoli pa so postali pravi mojstri v pripravi in peki prest. Najprej so prisluhnili zgodbi o Prestkotu in o tem kako so nekoč v Črnomlju pekli preste ter zakaj še danes prebivalcem Črnomlja rečemo Prestarji. Delavnico je vodila pomočnica ravnatelja Bernarda Starašinič. Učenci so bili pri peki zelo spretni in nastale so prave črnomaljske preste, ki so jih s strastjo pohrustali.

Tretješolci so se odpravili v lepo belokranjsko vas Adlešiči, kjer so obiskali domačijo Cvitkovič, ki že desetletja slovi po ohranjanju naše kulturne dediščine. Na domačiji jih je gospa Nada z zanimivim pripovedovanjem in  ob prikazu starih predmetov popeljala v čas, ko so ljudje živeli drugače kot danes. Nazorno je predstavila postopek izdelave lanenega blaga, iz katerega še danes izdeluje prte, otirače, torbice, mošnjičke, zavese, knjižna kazala… V nadaljevanju jim je pokazala, kako se izdelujejo belokranjske pisanice, ki so naš tradicionalni spominek. Ob poslušanju in opazovanju gospe Nade je začutiti, da svoje delo opravlja z veliko ljubezni do dediščine in z veliko mero predanosti ter dobre volje.

Šestošolci so se najprej odpravili v Krajinski park Lahinja, kjer so si v Pustem Gradcu ogledali okljuk reke Lahinje s cerkvico, žago na vodni pogon in se sprehodili skozi Klepčev mlin. Vodna kolesa mlina niso ostala na suhem temveč so se zavrtela, da so lahko videli, kako iz zrna pridobimo moko. Pokazali so jim tudi arheološke najdbe na tem področju, med katerimi je bil še posebej zanimiv zlatnik. Po zasluženi malici jih je pot vodila še v Krajinski park Kolpa. V Šokčevem dvoru v Žuničih je bil že sprejem nekaj posebnega, saj sta učence pričakala gospodarica in gospodar dvora oblečena v narodne noše in še s toplo pogačo v rokah. Po okrepčilu sta jim podrobno predstavila predelavo lanu, industrijske konoplje in volne. Ogledali so si tudi za ob kolpski del Bele krajine značilen kmečki dom. Najbolj poučen in zabaven del pa je sledil, ko so se lahko učenci tudi sami preizkusili v posameznih korakih predelave lanu.

Učenci 5. in 8. razredov so izvedli kulturni dan na kmetiji Raztresen v Rimu v organizaciji Bravina Experience Bela krajina.  Opremljeni s predpasniki, kapami ali klobuki so se razdelili v dve skupini in pričeli z aktivnostmi, med njimi peko belokranjske pogače. Na tej delavnici so podrobneje spoznali zaščiteno jed Belokranjsko pogačo in jo tudi sami pripravili v ‘mini’ obliki ter spekli v krušni peči. Pomerili so se v različnih igrah, kot so se jih nekoč igrali naši predniki. Gre za zbirko tekmovalnih iger, ki so se jo igrali po vaških gmajnah in mestnih ulicah. Učenci so spoznali, zakaj je pomembno uživati in kupovati lokalno hrano ter s tem podpirati lokalne kmetije. Sami so si pripravili pastirsko malico. Nad žerjavko so si spekli klobaso. Za vse je bil na voljo tudi bezgov sok. Ob vsem tem so se seznanili tudi z obrtmi, ki so bile povezane z življenjem na kmetih (kosci, kolarji, sodarji, krovci).

Četrtošolci so izvedli kulturni dan z naslovom Od lana do platna. Učenci 7. razredov pa so izdelali predpražnike iz ličkanja, preizkusili so se v lončarstvu in v izdelavi pisanic. Več o delavnicah si lahko preberete (in ogledate fotografije) na priloženih povezavah:

(Skupno 227 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost