Skoči na glavno vsebino

Spoštovani starši.

V želji po ozaveščanju med vas delimo nekaj osnovnih informacij v zvezi s pijačo PRIME, saj smo na šoli zaznali, da je pijača zelo priljubljena, že med otroki prve in druge triade. Snovalca pijače sta ”vplivneža” na YouTubu, ki ne skrivata ambicije po še večji prisotnosti njunih izdelkov med mladimi.

Potem ko je Zveza potrošnikov Slovenije pozvala Upravo za varno hrano, naj ukrepa v zvezi s pijačo PRIME, je Uprava uvedla inšpekcijski nadzor.

Obstajata dve različici pijače: energijska in hidracijska.
Energijska različica (Prime Energy) vsebuje 200 mg kofeina (toliko ga je v dveh pločevinkah RedBulla), kar pomeni, da 40-kilogramski otrok (povprečna telesna masa pri 12 letih) z zaužitjem ene pločevinke preseže še varen vnos za kar 66 odstotkov.
Energijske pijače niso navadne brezalkoholne pijače. Vsebujejo kofein in druge snovi za poživitev, večji delež sladkorja ali sladila, ter barvila in arome. Kratkoročni neželeni učinki so spremenjen ritem bitja srca, razburjenost, nemir, višji krvni tlak, tesnoba, glavobol, bolečine v trebuhu, dolgoročni pa povečano izločanje stresnih hormonov in težave s spanjem.

Hidracijska različica (Prime Hydration) ne vsebuje kofeina, vsebuje pa aditive in umetna sladila, ki se jih evropski proizvajalci pijač raje izogibajo. Vsebuje konzervans natrijev benzoat, ki ga na Zvezi potrošnikov Slovenije otrokom odsvetujejo.

Glavna vira:
https://www.zps.si (Zveza potrošnikov Slovenije)
https://nijz.si/ (Nacionalni inštitut za javno zdravje)

Glede na dostopne podatke o sestavinah uživanje te pijače odsvetujemo in vas hkrati seznanjamo, da Pravila šolskega reda tovrstne napitke v šoli ne dovoljujejo.

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost