Skoči na glavno vsebino
V petek, 26. aprila, je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekal zaključni dogodek natečaja »Periodni sistem elementov – včeraj, danes, jutri«. S predstavitvijo svojega likovnega izdelka, animacije, so se ga udeležili učenci likovnega krožka.
Dogodek je pripravila Pedagoška fakulteta v sodelovanju z Centrom KemikUm – razvojno inovacijskim učnim laboratorijem in Kemijskim inštitutom.
Na natečaj so prispeli različni kreavni izdelki, več kot 80 ustvarjalcev iz osnovnih in srednjih šol. Predstavitve ustvarjenih izdelkov so v sproščenem vzdušju potekale v atriju fakultete. Ogledali smo si ustvarjalne načine prikaze periodnega sistema elementov, filme in stripe ter izmenjali izkušnje z ostalimi ustvarjalci in mentorji.
V letu 2019 namreč poteka 150 let odkar je Dimitrij Ivanovič Mendelejev uredil 63 tedaj znanih elementov v sistem po naraščajoči atomski masi, zato je UNESCO leto 2019 razglasil za mednarodno leto periodnega sistema elementov.
Učenci likovnega krožka OŠ Mirana Jarca smo za ta natečaj ustvarili animacijo z naslovom Zgodba o nastanku periodnega sistema elementov. Pri krožku so ustvarjali: Nives Ilinčić, Kaja Kuzma, Kanita Škulj, David Brezar, Vanja Čemas, Eva Starešinič iz 8. razreda ter Daša Schweiger iz 9. razreda.
Strokovna komisija je podelila 6 nagrad za osnovno šolo in 6 za srednjo šolo. Po tri nagrade za posameznike in 3 nagrade za skupinske projekte. Naša animacija je prejela eno od 3 enakovrednih nagrad za skupinski projekt – obisk Kemijskega inštiuta v Ljubljani. Mentorice nagrajenim učencem so bile: Natalija Orlič, Tanja Pavlakovič in Mateja Žuželj.
(Skupno 639 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost