Skoči na glavno vsebino

Učenci 9. razreda so imeli v torek, 19. januarja 2021, kulturni dan na daljavo preko Zooma. Spoznavali so življenje in delo Primoža Trubarja, verskega reformatorja, pisca prve slovenske knjige in utemeljitelja našega knjižnega jezika.

Najprej so se s pomočjo aplikacije Google Maps podali na virtualno pot od Črnomlja do Rašice pri Velikih Laščah, rojstnega kraja našega reformatorja. Na spletni strani Trubarjeve domačije so si ogledali rojstno hišo, Temkovo žago, knjigoveške delavnice in poslušali predavanje o Primožu Trubarju. S pomočjo spleta so spoznali še nekaj drugih zanimivosti o življenjski poti, delu in pomenu Trubarja za Slovence.

Ali veste, da je bil Primož Trubar po poklicu duhovnik, da se je poročil in imel otroke? Leta 1550 je napisal prvo slovensko knjigo Katekizem in nato še Abecednik, najprej v gotici, čez nekaj let pa še v latinici, ki jo uporabljamo Slovenci še danes. Učil je čisto in preprosto vero. Zavzemal se je, da bi vsaka vas, mesto ali trg imela svojega učitelja, ki bi učil brati in pisati tako dečke kot deklice.

Ali veste, na katerem evro kovancu je upodobljen Primož Trubar?

V lepem in sončnem januarskem vremenu bi bil kulturni dan v živo najbrž še bolj zanimiv, kljub temu pa so učenci s pomočjo sodobne tehnologije dobro spoznali Primoža Trubarja, ki ima za Slovence trajen pomen.

 

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost