Skoči na glavno vsebino
Pasti in radosti nove tehnologije

Pasti in radosti nove tehnologije

Ker je preventiva boljša kot kurativa, učitelje, starše in učence vabimo k ogledu predavanja Mihe Kramlija: Pasti in radosti nove tehnologije na povezavi:

https://www.youtube.com/live/tNjUXSg-XZw?si=lC5lcBppUZpexO_0

Miha Kramli je psihoterapevt in vodi Center za bolezni odvisnosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica. Je strokovnjak za kemične in nekemične odvisnosti, predvsem za odvisnosti od novih tehnologij. O pasteh slednje svari že desetletje. Svoje znanje in bogate izkušnje deli na številnih predavanjih po Sloveniji in Evropi.

Teden otroka® 2020: Odgovor je pogovor, 5. – 11. oktober

Teden otroka® 2020: Odgovor je pogovor, 5. – 11. oktober

Teden otroka® 2020: Odgovor je pogovor, 5. – 11. oktober
30 let delovanja Tom telefona
Razstava Odgovor je pogovor: od 4. oktobra 2020 do 4. julija 2021

V ponedeljek, 5. oktobra se pričenja Teden otroka®. Letos na temo Odgovor je pogovor. To pa je tudi tema letošnjega praznovanja 30-letnice Tom telefona.

V času Tedna otroka zveze in društva prijateljev mladine organizirajo različne prostočasne in razvedrilne aktivnosti za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji, obeležujejo pa ga tudi vrtci in šole.

Za otroke in mladino smo v zadnjih nekaj letih pripravili poslanico, ki so jo spisala znana slovenska imena: Primož Suhodolčan, Feri Lainšček, Tone Pavček, Desa Muck in Andrej Rozman Roza. Tokrat mladim pošiljamo prav posebno VIDEO POSLANICO, v kateri nastopata nadvse priljubljena igralka Nika Rozman in voditelj Malih sivih celic na RTV Slovenija Nik Škrlec. Nika in Nik sta mladim vzor in navdih, zato jim letošnje pomembno sporočilo – Odgovor je pogovor – prenašata prav ona dva.

Video poslanica ob Tednu otroka® 2020 in 30-letnici TOM telefona.

Kampanji Odgovor je pogovor so se pridružili še: Andrej Rozman Roza, Pia Zemljič in Peter Poles. Vsak izmed njih je v video sporočilu prispeval pomembne misli o tem, zakaj se moramo znati pogovarjati.

V letošnjem letu, ko nas ukrepi pred Covid-19 omejujejo socialnih stikov, je Odgovor je pogovor za vse nas, še posebej pa za mladostnike, izrednega pomena. Pred kratkim smo poročali, da je TOM telefon v času korona krize opazil trend naraščanja kontaktov, povezanih z duševnim zdravjem – osamljenost, strah, depresija, razmišljanje o samopoškodovanju in samomoru. Tom telefon je v tem času odigral pomembno vlogo pri svetovanju in pomoči v stiski. Med najpogostejšimi vsebinami, ki jih beležijo na TOM telefonu, so še vedno vrstniki, družina, ljubezen.

Zato letos posebej poudarjamo – Odgovor je pogovor, ker:
• s pogovorom hitreje najdemo rešitev
• nam je s pogovorom lažje, ko smo žalostni, jezni, razočarani
• s pogovorom dobimo občutek, da nismo sami
• problem postane manjši, ko ga z nekom delimo
• za vsako temo/težavo obstaja sogovornik
• s pogovorom spoznavamo nove prijatelje
• je pogovor lahko najbogatejše darilo
• nas s pogovorom drugi lažje razumejo
• s pogovorom poskrbimo zase (izrazimo svoje želje, potrebe, meje …)
• s pogovorom dobimo novo perspektivo, vidim situacijo bolj jasno …
• s pogovorom zmanjšamo stres, se razbremenimo
• je pogovor uporaben v vseh situacijah
• lahko s pogovorom podelimo tudi vesele trenutke

Tom telefon je za otroke in mladostnike na voljo že 30 let, na liniji 116 111 ali preko elektronske pošte tom@zpms.si in e-klepetalnice.

V okviru praznovanja 30-letnice delovanja Tom telefona smo skupaj z Muzejem pošte in telekomunikacij pripravili razstavo z naslovom Odgovor je pogovor.

Ideja o telefonu za otroke se je porodila leta 1990 na pobudo Komisije za otrokove pravice pri ZPMS. Telefon je predstavljal eno izmed novih oblik stika z otroki in mladostniki. Pet let kasneje je zaživela Nacionalna mreža TOM, ki je pod enotno brezplačno številko omogočila telefonsko pomoč otrokom in mladostnikom po vsej Sloveniji. Telefon je namenjen različnim problemom, ki jih otroci in mladostniki imajo s seboj, v družini, šoli ali s sovrstniki.

Z razstavo se bomo dotaknili mladostniške problematike in posebej opozorili nanjo, s čimer želimo nagovoriti tako širšo javnost kot tudi šolske skupine, ki omenjeno temo obravnavajo v okviru učnega načrta. Otrokom in mladostnikom bo predstavljena možnost zaupnega pogovora o težavah, stiskah in vprašanjih, povezanih z uporabo interneta in mobilnih naprav. Ob razstavi bomo z različnimi delavnicami opozarjali tudi na pasti spleta ter ozaveščali o varni rabi interneta in novih tehnologij.

Razstava bo na ogled od 4. oktobra 2020 do 4. julija 2021.

Povezava do Sporočila za javnost.

Turistični krožek na Vašem kanalu

Turistični krožek na Vašem kanalu

Veseli smo, da so naš trud in uspehe prepoznali tudi na televiziji Vaš kanal in o nas, turističnem krožku, posneli prispevek, ki je bil objavljen v petkovih novicah in na njihovi spletni strani. Ogledate si ga lahko tukaj.

Delo pri krožku in letošnji projekt z naslovom Cicival so predstavili turistični podmladkarji Eva, Živa in Klemen.  Spregovorila pa sta tudi ravnatelj šole Boris Mužar in ena od mentoric Nevenka Jankovič, ki se z delom pri krožku aktivno ukvarja že od samega začetka. V prispevku je prikazan promocijski material, ki je nastal za potrebe sodelovanja na turističnih tržnicah v preteklih letih.

Turistični krožek deluje na naši šoli že skoraj 30 let in v tem času smo osvojili veliko zlatih in srebrnih priznanj za celoten projekt (turistično projektna naloga in predstavitev na turistični tržnici) na državnem nivoju tekmovanja Turizmu pomaga lastna glava. Prejeli pa smo tudi posebna zlata priznanja, med drugim za najboljšo stojnico, najbolj uresničljivo idejo in najbolj izvirno povabilo na tržnico.

 

Mentorice krožka se še enkrat zahvaljujemo članom krožka za prizadevno delo, vodstvu šole in vsem, ki so nam na naši poti priskočili na pomoč.

Mentorice: Nevenka Jankovič, Palmira Šašek, Eva Starašinič, Mojca Stojanov

TURISTIČNI PODMLADKARJI ZNOVA ZLATI

TURISTIČNI PODMLADKARJI ZNOVA ZLATI

Na letošnjem že 34. državnem festivalu Turizmu pomaga lastna glava, na katerem je sodelovalo kar 85 šol iz cele Slovenije, smo bili turistični podmladkarji zopet zelo uspešni. Predstavili smo se s turistično projektno nalogo Cicival – festival za otroke in promocijskim video spotom, ki si ga lahko ogledate tukaj.

Naš celoten projekt je bil odlično ocenjen, saj smo zanj prejeli zlato priznanje. Ponosni pa smo tudi na to, da je bila naša turistična projektna naloga ocenjena kot druga najboljša naloga v državi.

V krožku je sodelovalo 16 učencev od 7. do 9. razreda. Turistični podmladkarji se ob tem uspehu zahvaljujemo vsem, ki so nam na kakršenkoli način priskočili na pomoč.

Člani turističnega krožka in mentorice

Nevenka Jankovič, Palmira Šašek, Eva Starašinič in Mojca Stojanov

Dostopnost